Geschiedenis - Kaashuis van Leeuwen

Hallo, leuk dat u er bent
Ga naar de inhoud
De geschiedenis
Mijn opa en overgrootvader heetten allebei Jan van Leeuwen.

Rond 1884 was mijn overgrootvader al werkzaam in de zuivel en kaashandel.

Opa Jan deed eigenlijk niet onder, op z'n twaalfde jaar reed hij met een hondenkar door de Venestraat in Leidschendam, later met paard en wagen en ventte toen ook in de Zeehelden buurt en de Broekweg in Leidschendam.

Voor de tweede wereldoorlog maakte opa Jan ook nog steeds zijn eigen zuivel, na de tweede wereldoorlog werd dit verboden door de regering.
De zuivel moest worden afgehaald door de fabriek om daar verwerkt te worden en hij moest het later terugkopen om te gaan venten.

Dit alles was voor opa Jan een hele rare gewaarwording.
Ik heb opa Jan tot aan m`n twaalfde jaar gekend, het was een heel grote sterke man,
hij kon 4 melkbussen tegelijk op zijn paard en wagen zetten, hij liep net zo makkelijk op z`n handen als op z`n voeten, zijn schoenen waren zo groot dat hij ze speciaal door een schoenmaker moest laten maken.
Mijn vader Gerard melkte de koeien al toen hij vier jaar was, hij ventte al melk toen hij acht jaar was en begon voor zich zelf op zijn achttiende.
Op een keer had hij enorme pech, gleed uit met flessen in zijn handen en één gebroken fles sneed dwars door zijn linker pols. Na veel operaties bleek dat hij zijn werk met venten niet kon hervatten.
Toen is hij de winkel aan de Parkweg begonnen, wat eerst een zuivelwinkel was, later KAASHUIS en nu SLIJTERIJ/ KAASHUIS.

Ik, Leo begon mee te helpen op mijn zesde jaar, eerst bij mijn broer Gerard in de wijk, op m`n achtste jaar in de winkel na schooltijd en op zaterdag.
Ik vind het nog steeds leuk werk, ik heb intussen ook op de avondschool mijn diploma’s gehaald voor de slijterij, wat ook een uitdaging was om de winkel zo uit te bouwen dat er nu meer dan 60 soorten Nederlandse kaas verkocht worden.
In 2001 openden mijn vader en ik de SLIJTERIJ.

Geschreven door Leo van KAASHUIS VAN LEEUWEN.
Terug naar de inhoud